World Wide Westwijk

Peter Westenberg

© Peter Westenberg, Roger Teeuwen © Peter Westenberg, Roger Teeuwen
2003

World Wide Westwijk is een project van videomaker en beeldend kunstenaar Peter Westenberg i.s.m. kunsthistorica Merel Willemsen. World Wide Westwijk een interactief videoportret van de buurt Westwijk in Vlaardingen. Video werd benaderd als een actief gereedschap om de relatie met je omgeving kritisch te onderzoeken. In de periode dat World Wide Westwijk actief was werden via de website www.worldwidewestwijk.nl veertien liveprogramma's uitgezonden. De live uitzendingen combineerden het documentaire karakter van traditionele buurt tv met performance-achtige momenten. World Wide Westwijk portretteerde niet alleen de bestaande situatie in de wijk, maar veranderde het beeld van de wijk door er nieuwe beelden aan toe te voegen.

De Westwijk is gebouwd aan het begin van de jaren '60 van de vorige eeuw. Er woont een generatie immigranten die recentelijk vanuit het buitenland in de Westwijk terecht kwam, maar ook de meeste autochtone bewoners zijn niet uit de Westwijk afkomstig. Hun sociale netwerk vertakt zich van binnen de buurt naar elders in het land en strekt zich uit tot in gebieden die over de hele wereld verspreid liggen. World Wide Westwijk was 6 maanden actief en richtte zich in de eerste plaats op de bewoners van de Westwijk. De titel van het project geeft aan dat de relatie tussen de buurt en de rest van de wereld voorop stond.

Het Uit+Thuis Videomagazijn van videomaker Peter Westenberg produceerde in samenwerking met Merel Willemsen een serie video's en wekelijkse internet uitzendingen. Het was een openbare kijk- en productieruimte voor video. Het Uit+Thuis Videomagazijn maakte deel uit van "De Strip", een serie leegstaande winkels die tussen 2002 en 2004, op initiatief van Jeanne Van Heeswijk, in gebruik werden genoen als tijdelijke culturele zone.

blog comments powered by Disqus
Please upgrade your web browser now. Internet Explorer 6 & 7 is no longer supported.>