Trolley Works

Ismail Farouk

© Ismail Farouk © Ismail Farouk
2008

Trolley Works is een multidisciplinair kunstproject met een toewijding voor de erkenning van informele economische activiteiten en culturele diversiteit in de stad Johannesburg in Zuid-Afrika. Veel zwarte Zuid-Afrikanen die het niet breed hebben, gebruiken gerecycleerde winkelwagentjes om voor een klein bedrag mensen hun bagage rond te dragen in de stad. De politie arresteert deze mensen, sluit hen op en/of doet hen boetes betalen.
Kunstenaar en sociaal geograaf Ismail Farouk nam het initiatief om samen met onderzoeker Rob Peers en enkele 'trolley pushers' zelf een reeks rolwagentjes te ontwerpen en in te schakelen. Deze werden gebruikt voor efficiënt vervoer, maar ook als deel van een performatief stedelijk 'mapping' proces. Dagelijks gaven 'trolley pushers' gegidste rondleidingen door downtown Johannesburg.
Farouk verduidelijkt: “We hope to expose people to the urban contradictions present in the city and are attempting to address the need to walk in the downtown area of Johannesburg. Walking in Johannesburg is strongly linked to class, race, crime, fear and paranoia.” Hiermee verwijst hij naar het samenscholingsverbod. Een wet die verbiedt dat mensen zonder doel rondhangen op straat en die er vooral op gericht is om de mindergegoede zwarte bevolking te discrimineren.

blog comments powered by Disqus
Please upgrade your web browser now. Internet Explorer 6 & 7 is no longer supported.>