Tate Thames Dig

Mark Dion

© Mark Dion © Mark Dion © Mark Dion
1999

Een jaar voor de opening van Tate Modern kamde Mark Dion samen met lokale vrijwilligers de oevers van de Thames aan beide zijden af. Millbank en Bankside hebben totaal verschillende sociale geschiedenissen, wat zich uitte in de gevonden voorwerpen.
De locatie voor het project werd gekozen omwille van de lokale geschiedenis: op deze plek was de rivier smal genoeg om de eerste brug te bouwen en London te laten uitgroeien tot een permanent handelscentrum.

Het project bestond uit drie fases.
In een eerste fase werden opgravingen gedaan met de hulp van vrijwillige participanten. Dit team werd door Dion samengesteld volgens het principe dat iedereen jonger dan 17 jaar ('teenager') of ouder dan 56 jaar ('pensioner') moest zijn. Deze fase werd niet aangekondigd als een publiek event.
In een tweede fase werden de voorwerpen schoongemaakt en geclassificeerd in tenten die opgezet stonden aan de Tate Gallery op Millbank. Personeel uit het museum hielp mee in deze fase. Er werd een seminarie georganiseerd en mensen konden een kijkje komen nemen naar het gevonden materiaal.
In een laatste fase werd een dubbelzijdig kabinet opgesteld in het museum. De ene kant bevatte voorwerpen uit Millbank, de andere uit Bankside. Er werd geen chronologische volgorde gerespecteerd: gsm's lagen naast middeleeuwse werktuigen, etc. De voorwerpen werden ook niet gelabeld waardoor bezoekers er hun eigen ideeën over konden vormen.
Dions project vertoont gelijkenissen met een archeologische opgraving ('dig'), maar verschilt ervan door zich net te focussen op een zeer verstoorde context: door de stroming van de rivier zijn immers alle grondlagen compleet door elkaar gehaald.

blog comments powered by Disqus
Please upgrade your web browser now. Internet Explorer 6 & 7 is no longer supported.>