Langue Schaerbeekoise | Schaarbeekse Taal

Constant

© Constant vzw © Constant vzw
2009

Het project De Schaarbeekse Taal verzamelt woorden die door verschillende bevolkingsgroepen rond 'de Berenkuil' (Eugene Verboeckhovenplein) worden gebruikt. Het doel van het project is om de sociale cohesie tussen de verschillende gemeenschappen te bevorderen door de rijkdom te weerspiegelen van de talen die worden gesproken rondom de Berenkuil.

Naast Frans, de gemeenschappelijke noemer, voegen het Arabisch, Turks, Berbers, Nederlands, Brussels Swahili, Spaans, Pools en veel andere talen hun smaken toe aan de taal die men er op straat hoort. Het woordenboek van de Schaarbeekse Taal absorbeert die invloeden. Het is veranderlijk, buigbaar en organisch.

De Schaarbeekse Taal is een project van Constant, in het kader van het wijkcontract Navez-Portaels. Het project speelt zich af op en rond het Verboeckhovenplein, tussen 2009 en 2012.

In 2010 en 2011 organiseerde Constant thema-ontmoetingen tussen bewoners van de wijk, met de bedoeling om bijzondere woorden te registreren. Die woorden worden toegevoegd aan het geluidswoordenboek. Op elke ontmoeting volgt een radio-uitzending rond het thema, uitgezonden door Radio Panik, op 105.4 FM.

In de loop van 2011 werden door buurtbewoners, geluidskunstenaars, dichters, liedjesmakers en andere creatieve duizendpoten de woorden verwerkt in artistiek werk.

De Schaarbeekse taal is een project va de vzw Constant. Team: An Mertens, Clémentine Délahaut, Peter Westenberg.
Het project wordt mogelijk gemaakt door financiële steun in het kader van het Wijkcontract Navez-Portaels.

blog comments powered by Disqus
Please upgrade your web browser now. Internet Explorer 6 & 7 is no longer supported.>