KRAX

City Mine(d)

© citymine(d) © kraxbcn © citymine(d)
2006

KRAX is een actieonderzoek dat Citymine(d) Barcelona voert sinds 2006, een onderzoek naar de impact van stedelijke interventies op meer inclusieve ontwikkelingen in steden. Onder deze noemer werden verschillende projecten en interventies opgezet, in verschillende wijken van de stad.

De transformatie van Barcelona gebeurt niet zonder het ontstaan van tijdelijke lege en ongereguleerde ruimtes en verzet van lokale bevolkingen. City Mine(d) grijpt deze stedelijke conflicten aan om sociale creativiteit en innovatie te stimuleren en alternatieve trajecten van stedelijke ontwikkeling vorm te geven.

Men was meerdere jaren actief in Poblenou, een oude industriële buurt die het stadsbestuur wilde omvormen tot ‘The City of Knowledge and New Technology’. De ‘vernieuwing’ van Poble Nou werd ingeleid door het culturele evenement Forum of Cultures 2004. Voor dit evenement werd een nieuwe stadswijk gebouwd, die als motor voor de gentrificatie van het stadsdeel diende. City Mine(d) Barcelona gebruikte de krax die in dit gebied ontstonden om sociale creativiteit en nieuwe relaties tussen en met de bewoners te stimuleren. In het project ParcCentralPark bijvoorbeeld, namen wijkbewoners, artiesten en stadsactivisten een braakliggend en achtergelaten stuk grond in waarvan de stad al jaren beloofde er een park te maken en richtten er een gemeenschapspark in.

Het project omvatte onder meer de KRAX CARGO (atelier), JORNADAS KRAX, Urban Creativity Lab, KRAX ACCION!, KRAX Tour (masterclasses en workshops), KRAX. TV (audiovisueel atelier en archief van projecten) en KRAX Conference.

KRAX investigates, connects and empowers urban creativity that responds to "cracks" in the city.

blog comments powered by Disqus
Please upgrade your web browser now. Internet Explorer 6 & 7 is no longer supported.>