Hotel Transvaal

Laboratorium voor de tussentijd

© Hotel Transvaal © Willem Minderhout © Hotel Transvaal
2007

In de Haagse herstructureringswijk Transvaal draaide tussen de zomer van 2007 en het najaar van 2008 een bijzonder project: Hotel Transvaal, verblijf in de tussentijd. Dit hotel kende vele lagen – het sloot zowel aan op de fysieke als de sociale structuur van Transvaal en gaf impulsen op sociaal, cultureel en economisch niveau. De vele restaurants, kappers en bakkers in de wijk vormden de voorzieningen van het hotel. Door de hotelgangen reden bussen en trams. De wijkbewoners waren de ‘gastheren’ en ‘gastvrouwen’, hier praatte men niet over achterstand maar over gastvrijheid. De hele wijk was het hotel.

De kamers van dit grootste hotel van de wereld bevonden zich in lege ruimtes die ontstonden door de herstructurering van de wijk, zoals sloopwoningen en nog niet verkochte nieuwbouw. Zodra deze afgebroken of verkocht werden trok het hotel verder naar een nieuwe plek. Hotel Transvaal vulde zo het vacuüm van de tussentijd, waardeerde deze op, verbond het verleden met de toekomst en benadrukte dat gebieden in transformatie wel degelijk potentie hebben.

Hotel Transvaal was tweeledig van aard: het werd als bedrijf beproefd in de wijk en functioneerde tevens als katalysator voor nieuwe ideeën. Het Hotel bood een denkraam voor verder onderzoek naar het gebruik en de mogelijkheden van de tussentijd. In het kader van het hotel is een programma ontwikkeld: het Laboratorium voor de Tussentijd.

De hotelkamers werden ontworpen en ingericht door kunstenaars en lokale handelaars.
Hotel Transvaal is een initiatief van een multisiciplinair team onder de noemer Laboratorium voor de tussentijd.

blog comments powered by Disqus
Please upgrade your web browser now. Internet Explorer 6 & 7 is no longer supported.>