Het geheugen van de blokken / Building memory (infini)

Simon Allemeersch

© Jef Boes © Jef Boes, Mario Debaene
2011

De drie grote appartementsblokken van het Rabot zullen afgebroken worden en plaats maken voor een nieuw woonproject. De ontruiming van de eerste blok is volop bezig. De afbraak van het eerste blok is gepland voor zomer 2012. Kunstenaar Simon Allemeersch betrok een van de leegstaande appartementen en maakte er zijn atelier. Daar heeft hij gesprekken met bewoners, nodigt hij mensen uit, verzamelt en bewerkt materiaal dat voorkomt uit zijn ontmoetingen en ervaringen in deze steeds meer verlaten woonblokken.

"Zou het mogelijk zijn om een leegstaand appartement om te vormen tot een atelier dat als een machine materiaal genereert over appartementsblokken en de bewoners ervan? Niet om de geschiedenis te verzamelen die over tien jaar nog opgezocht kan worden, maar wel de kleinste vorm van geschiedenis te zoeken – die amper echt is. Er is een man waarvan men zegt dat hij pianist is, er is iemand die een verhaal verzonnen heeft, er is iemand die eten maakt voor anderen.
Om die dingen te verzamelen en te tonen, daarvoor zal het leegstaande appartement dienen. De living zal een cinema worden, en een klein theater met een infini. Een slaapkamer wordt een kamer om te schrijven. De ruit wordt een televisie voor de buitenwereld. En het appartement een kijkdoos.
Er is een onrealistich decor in een heel realistische omgeving.
Een infini is het achterdoek van een toneel, een geschilderd landschap, een zelfbedacht perspectief, en een onmogelijke plek."


Ook Samenlevingsopbouw Gent en makers Jef Boes, Eline Maeyens en Sofie Vanderlinden zijn bij het project en de atelierwerking betrokken.

De tentoonstelling “Rabot 4-358” werpt een blik op de bewoners en ex-bewoners van de Rabottorens die stilaan uit het straatbeeld zullen verdwijnen en werd georganiseerd door Jef Boes in samenwerking met Samenlevingsopbouw Gent.

blog comments powered by Disqus
Please upgrade your web browser now. Internet Explorer 6 & 7 is no longer supported.>