Het Dorp

Gert Robijns

© Gert Robijns, Jan Bellen
2011

De Limburgse beeldend kunstenaar Gert Robijns leverde met Het Dorp tegelijk een artistieke daad en een ode aan zijn dorp. Zijn levensgrote sculptuur, een kopie van het dorpsplein van zijn jeugd, plaatst hij op een oude startbaan van het militair vliegveld van Brustem.

Voor Gert Robijns is Het Dorp ontstaan als souvenir aan zijn jeugd en als eerbetoon aan zijn grootvader. Het Dorp werd een tijdelijke sculptuur om bij stil te staan. Letterlijk en figuurlijk.

Het Dorp is een productie gerealiseerd door Gert Robijns, in opdracht van vzw Villarte en met de steun van de stad Sint-Truiden, de Vlaamse Gemeenschap, de stad Borgloon, de provincie Limburg, FRAC Bourgogne, Gijbels Industriebouw, Houthandel Modest en Levis.

"De nieuwe, door Gert Robijns tot stand gebrachte orde doet een rust ontstaan die een contemplatieve beschouwing van het materiaal, de vorm en de positie ervan in de ruimte mogelijk maakt. (...) Als we een stilleven definiëren als een rangschikking van dingen in een afgesloten beeldruimte, meestal voor een neutrale achtergrond die deze dingen uit een groter geheel isoleert, dan kunnen we Gert Robijns’ installaties ‘stillevens in de ruimte’ noemen."
Bettina Klein, freelance curator

blog comments powered by Disqus
Please upgrade your web browser now. Internet Explorer 6 & 7 is no longer supported.>