La Lys - Textielverleden van de Brugse Poort

Bij' De Vieze Gasten
Buurtwerk Brugse Poort

© Edmond Sacré © De Vieze Gasten © De Vieze Gasten
2010

In het project ‘Brugse Poort: vroeger en nu’ - is een samenwerking tussen fotocollectief Fixatief en schrijfclub De Schuunschgreivers (beide initiatieven van Bij' De Vieze Gasten), Buurtwerk Brugse Poort, en MIAT. Samen met een groep gedreven vrijwilligers gingen deze organisaties op zoek naar getuigenissen over het verleden van de buurt. Vanaf september 2010 richtten ze zich op een nieuw thema: het textielverleden van de Brugse Poort. Ze gingen op zoek naar mensen die nog in de textielfabrieken in de omgeving hadden gewerkt, meer bepaald in La Société La Lys, in de volksmond beter bekend als De Grote Lys.

De tentoonstelling die tijdens de maand juni 2011 liep in de Galerij Café Voltaire was opgebouwd rond een aantal getuigenissen van oud-werknemers van de fabriek. De bezoeker kreeg een beeld van het werken in de fabriek, het personeel en het productieproces. Daarnaast werd ook het leven buiten de fabriek belicht: het leven in de cité's, de ontspanning van de arbeiders, ...Het toont hoe het er in de fabriek aan toe ging. U krijgt tekst en uitleg over het personeel en het productieproces. In het tweede deel krijgt u een schets over het leven buiten de fabriek. Het leven in de cité’s, wat de arbeiders deden ter ontspanning, …
De ex-werknemers werden gefotografeerd door Fixatief, een fotoclub in de Brugse Poort onder de vleugels van Bij' De Vieze Gasten.

Aansluitend bij de expo waren er elk weekend van juni wandelingen met gids door de Brugse Poort gepland. Buurtbewoners gidsten bezoekers langs de overblijfselen van het rijke textielverleden van de wijk en gaven een unieke inkijk in deze 19de-eeuwse gordelwijk.

Tegelijk met de tentoonstelling, liep ook het textielproject 'Brugse Poorten' in het Groene Vallei Park, de plaats waar vroeger De Grote Lys stond.
Met het project 'Brugse Poorten' willen De Vieze Gasten het textielverleden van de wijk Brugse Poort tot leven roepen. Buurtbewoners werkten een half jaar lang mee aan meer dan honderd doeken, die werden opgehangen tussen de pijlers van 77 Brugse Poorten. 'We lieten ons inspireren door inpakkunstenaar Christo, die ooit meer dan honderd oranje vlaggen liet wapperen in Central Park'. Met het project wilden De Vieze Gasten twee dingen bereiken. 'We belichten het rijke verleden van de Brugse Poort met de vele textielfabrieken, maar daarnaast willen we ook de huidige kleurrijkheid van de wijk in de verf zetten.

blog comments powered by Disqus
Please upgrade your web browser now. Internet Explorer 6 & 7 is no longer supported.>