Braaklanden

Koen Broucke
Pieter Genard

© Koen Broucke © Koen Broucke © Koen Broucke
2009

Beeldend kunstenaar Koen Broucke is beginnen graven in het verleden van Gentbrugge. Talrijke ‘pépinières’ (zaadkwekerijen) en tuinbouwbedrijven waren vroeger aan de rand van Gent gevestigd in grote serres. Tijdens zijn zoektocht naar die geschiedenis verdiepte hij zich eveneens in de flora van Moscou. Zij waren immers misschien nog restanten van het fleurige verleden van de wijk? Dit onderzoek naar het verleden van de braaklanden in deze wijk leidde tot een reeks performances waarin hij de wijk Moscou-Flora in de kijker zette.

In de huiskamervoorstelling "Moscou/Braaklanden” liet acteur Pieter Genard twee verhalen door elkaar lopen: het avontuurlijke expeditieverhaal van Louis Van Houtte in het midden van de negentiende eeuw en het rondzwerven van Koen Broucke 172 jaar later op de braakvelden van Moscou. Pieter Genard begeleidde zichzelf hierbij op een snarentrommel, in het schijnsel van geprojecteerde tekeningen van de Braziliaanse heuvels en braaklanden van Moscou.
Setting voor dit hele gebeuren werd gevormd door wisselende huiskamers van bewoners in de wijk Moscou.

Braaklanden kaderde in het project Moscou-Bernadette, een samenwerking tussen S.M.A.K., de Dienst Kunsten (nu Cultuurparticipatie) van de Stad Gent en vzw NUCLEO.

blog comments powered by Disqus
Please upgrade your web browser now. Internet Explorer 6 & 7 is no longer supported.>