Bara/ke

Benjamin Verdonck
City Mine(d)

© Benjamin Verdonck © Benjamin Verdonck
2000

Van 19 tot 27 augustus 2000 leefde Benjamin Verdonck in een boomhut op 10 meter hoogte boven het Brusselse Bara Plein.

Het Bara Plein is gesitueerd op de rand van het historisch centrum van Brussel ("het Pentagon") waar hogesnelheidstreinen uit Parijs en Londen en verkeer van de Belgische snelwegen aankomt in de stad. Het is een plaats die ingeweken gemeenschappen uit het zuiden van Europa en Noord-Afrika delen met bezoekers. De heraanleg van het plein in 1999 had wel rekening gehouden met het verkeer, maar was er niet in geslaagd een publieke functie van het plein te voorzien.

Verdoncks tien dagen durende residentie op het plein werd vergezeld van activiteiten voor bewoners, pendelaars en toeristen - ontbijt, mini-concerten, aankondigingen, performances, een gedeelde maaltijd tijdens de zondagse markt en door een dagelijkse perscampagne die Benjamin tot de lokale en internationale referentie van het Bara Plein maakten.

Bara-ke gaf het Bara Plein een menselijk gelaat en moedigde een vernieuwde en positieve kijk aan op deze ruimte en op stedelijke publieke ruimte in het algemeen.
De naam Bara-ke verwijst zowel het Bara plein, waar de Vlaamse verkleining '-ke' werd toegevoegd, naar het Franse 'Baraque', wat houten hut betekent, als naar het Arabische 'Baraka' wat geluk betekent.

blog comments powered by Disqus
Please upgrade your web browser now. Internet Explorer 6 & 7 is no longer supported.>