Dit digitaal platform voor de mapping van LOCALISED ARTISTIC PRACTICES kwam tot stand binnen een onderzoeksproject van de Hogeschool Gent, getiteld "Community Arts in Gent: Praktijken in stedelijke tussenruimtes vanuit artistiek en sociaal perspectief".

Het project werd uitgevoerd door een interdisciplinaire onderzoeksgroep: Riet Steel en Griet Verschelden, verbonden aan de Faculteit Mens & Welzijn - Sociaal Werk, en Elly Van Eeghem en Carlos Dekeyrel, verbonden aan de School of Arts - KASK. Dit project was een onderzoek naar waarom en hoe artistieke en sociale praktijken worden opgezet in stedelijke tussenruimtes of urban cracks. Een mapping van interessante praktijken leidde tot de ontwikkeling van deze interactieve databank.

Het boek Reading Urban Cracks: Practices of artists and community workers bundelt inzichten opgebouwd tijdens twee jaar onderzoek. De auteurs bespreken het potentieel van artistieke en sociale praktijken die met de context van urban cracks werken, en aldus cruciale politieke betekenissen voortbrengen. Kunstenaars en sociaal werkers zijn beiden ge├źngageerd in het lezen, analyseren en vertalen van pertinente ontwikkelingen in de samenleving, hoewel de intenties en uitkomsten van hun werk sterk verschillen.

In het boek wordt het begrip urban crack ontrafeld en worden twee praktijken in de Gentse wijk Muide-Meulestede Afrikalaan gedocumenteerd en geanalyseerd: de praktijk van Assurance Ambiance, een project van Rocsa vzw en een interventie door Elly Van Eeghem. De auteurs argumenteren hoe artistieke en sociale praktijken zich kunnen verankeren in stedelijke tussenruimtes. Tot slot werden in het boek reflecties van uitgenodigde schrijvers opgenomen: Bart Lodewijks, An van. Dienderen, Barbra Erhardt, Evelyne Deceur, Maria De Bie, S├ębastien Hendrickx en Pieter Uyttenhove.

Dit onderzoek liep van november 2009 tot maart 2012 en werd mogelijk gemaakt door het Onderzoeksfonds van de Hogeschool Gent.


boek

Please upgrade your web browser now. Internet Explorer 6 & 7 is no longer supported.>